Дезінфекція та гігієна в індустрії краси





 Ні для кого не секрет мільйони людей, відвідуючи салони краси та майстрів бьюті-індустрії, довіряють їм не лише свою красу, а й здоров'я. Робота у цій сфері обслуговування потребує уваги, майстерності, а також відповідальності за дотримання санітарно-гігієнічних вимог. Необхідно пам'ятати, що жодне завдання безпеки не вирішиться, якщо не буде створено всіх умов для повної інфекційної безпеки клієнтів та співробітників.

Насамперед необхідно зазначити, що всю необхідну інформацію та правила майстра бьюті-індустрії повинні черпати із законодавчої бази, а саме Санітарних норм – СанПІН №22 від 1999р.Санітарні правила розроблені з метою запобігти виникненню та поширенню інфекцій серед клієнтів та персоналу. Відповідальність за дезінфекцію робочого простору, насамперед, лежить на майстрі та керівнику салону краси.

Проведення дезінфекційних заходів у промисловості краси за рівнем важливості та організації виконання мало відрізняється від медицини. Адже виконання манікюру, педикюру, різних косметологічних, перукарських процедур, нанесення татуажу тощо з впевненістю можна прирівнювати до маніпуляцій, у ході яких може порушуватися цілісність шкірних покровів та відбутися інфікування клієнта.

ВАЖЛИВО: фахівець, який недбало ставиться до правил гігієни, антисептики та дезінфекції знаходиться в більшому ризику, ніж клієнт!

ПЕРШИЙ ЕТАП: гігієна рук. Ціль гігієнічної антисептики рук: знищення/пригнічення транзиторної мікрофлори. Транзиторна мікрофлора - всі види мікроорганізмів, що потрапили на руки, в залежності від захворювань. шкіру тильного боку долоні, нігтьові ложа. Кратність: до та після процедури. Засіб для антисептики рук відбирати з дозатора у заглиблення долоні, норма 3 мл.

Застосовувати для антисептики необхідно насамперед сертифіковані препарати і лише ті, які містять жирову плівку шкіри, що відновлює, для захисту та відновлення (Мікрасепт, Манорм, Манорм Гель, Хоспісепт гель, Неосептин Перевін, Нор-Експрес та ін.). У косметологічних манікюрних та педикюрних кабінетах майстрам для захисту шкіри рук рекомендується використовувати одноразові латексні рукавички – захист від біологічних забруднень.





ДРУГИЙ ЕТАП: обробка інструментів.





Розрізняють дезінфекцію, передстерилізаційне очищення та власне стерилізація.

Дезінфекція - комплекс заходів, що забезпечують загибель патогенних (хвороботворних) та умовно-патогенних мікробів на об'єктах зовнішнього середовища. Дезинфекції підлягають усі інструменти після застосування.

Дезінфекцію, передстерилізаційну очистку проводять у спеціальних розчинах, що дезінфікують, методом занурення зі строгим дотриманням інструкції на препарат.



Далі слідує стерилізація. Стерилізація є необхідним етапом забезпечення стерильності інструментів. Стерилізація відбувається

хімічним способом (безхлорні концентрати Вернедор Преміум, Бланідас Актив, Тентамін.)
фізичним способом (під впливом високої температури – сухожарові шафи, автоклави).
Зберігати інструменти необхідно або УФ-стерилізаторі з антибактеріальними лампами або також у паперових крафт-пакетах.



ТРЕТІЙ ЕТАП: прибирання приміщень.

  

 Що стосується поточних (проводяться двічі на день) і генеральних прибирань (1 раз на місяць) у салонах краси, то вони повинні проводитися з використанням миючих та дезінфікуючих засобів (хлорні: Госпісепт, Санідез, Саніліт тощо безхлорні: Вернедор, Вернедор Плюс, Вернедор Преміум, Бланідас Актив). Столи та робочі поверхні, кушетки, лампи тощо. майстрів повинні оброблятися дезинфікуючими засобами швидкої дії (Медіоцид, Аеродезин 2000, Мікрасепт, Лізоформін Плюс Піна) а рушники та серветки повинні бути разового використання (рушники паперові в рулоні, рушники паперові Z-типу) ).