Легенди про «Безпечну» красу!

 

 

Клієнти стають більш вимогливими та прискіпливими, тому майстер має бути озброєний усіма новітніми технологіями, і добре орієнтуватися у виборі засобів для дезінфікування. Кожен із нас хоча б раз відвідував салон краси чи перукарню, але не всі знають, з якою небезпекою ми можемо зіткнутися. Є більш ніж 100 патогенних мікроорганізмів, які можуть спричинити інфікування в салоні краси. Випадки зараження клієнтів у салонах краси вірусом гепатиту С збільшуються. Щиро кажучи, пошук «безпечної краси» продовжувався і в мене майже рік. І думаю, що таких випадків маса і коли майстер організує безпечну роботу з клієнтом, то автоматично заручиться його довірою.

 

Джерелом для моєї статті стала інформація, яку я отримала під час проведення семінарів для майстрів салонів краси на базі ТОВ «ДЕЗЦЕНТР». І звичайно для відповідей за основу я використала чинний нормативний акт «Санітарні правила та норми для перукарень різних типів ДСПІН 2.2.2.022-99».

 

Помилкове твердження «через ножиці та гребінці майстрів стрижок, грибок не передається».

Давайте подивимося на цю проблему глибше. Вважати, що грибок заражає лише стопу людини є великою помилкою. Кілька найпоширеніших грибкових захворювань, які вражають шкіру голови та волосся: мікроспорія та трихофітії (лишай), і вони часто зустрічаються у волоссі та шкірі голови. Лікування грибка волосся не є легким завданням, це супроводжується дискомфортом для пацієнта та його оточення. Справа в тому, що грибок у волоссі з'являється внаслідок інфекції. Тому хворий, сам цього не бажає, перетворюється на її носія. Грибком інфікують всі предмети домашнього побуту: одяг, рушники, гребінці та ножиці.

Зрозумівши суть проблеми, давайте вирішимо, що слід робити відповідно до нормативів документа «ДСПІН 2.2.2.022-99», положення 7.7 «Інструменти після кожного використання підлягають обов'язковому знезараженню дезінфектанти, що мають позитивний висновок державної санітарно-гігієнічної експертизи та наступної стерилізації. Для цього:

а) ножиці після використання необхідно дезінфікувати, механічно очищати, промивати проточною водою та стерилізувати;

б) інструменти та предмети з пластичних мас – щітки, гребені після використання необхідно дезінфікувати, механічно очищати та стерилізувати. Рекомендується застосування засобів, призначених для дезінфекції та стерилізації виробів із пластмаси; (Вернедор Преміум, Бланідас Актив)

г) електричні машинки - після використання ріжучу частину необхідно дезінфікувати, механічно очищати та стерилізувати, корпус протирати дезрозчином;

д) затискачі та бігуді - після використання обробляються дезрозчином, механічно очищаються, миються теплою водою після кожного клієнта; (Вернедор Преміум, Бланідас Актив)

 

 

2. Неправдиве затвердження «Інструменти після манікюру або перманентного макіяжу можливо «побризкати» спиртовим засобом і цього буде достатньо».

 

 

        Розглянемо, чому нам у разі не підходить швидка дезінфекція з урахуванням спирту. Під час проведення манікюру на два відвідування трапляється одна травма шкірного покриву, а кожна 24 травма супроводжується гнійним ускладненням.

Під час педикюру ускладнення виникають після кожної четвертої травми.

 

Ми розуміємо, якщо порушена цілісність шкіри та інструмент був недостатньо знезараженим після попереднього клієнта, виникає реальна загроза інфікування наступного клієнта і тим більше самого майстра. Гепатит В - це загалом парантеральний спосіб зараження, тобто через шлунково-кишковий тракт а через кров. І, природно, цей вірус дуже стійкий до дезінфікуючих засобів та зовнішнього середовища. У деяких випадках витримує і протистоїть високим температурам, тому відсутність адекватної обробки підвищує ймовірність інфікування. Крім гепатиту В існує можливість зараження ВІЛ-інфекцією, якщо попередній клієнт носій ВІЛ/СНІД. Ризик у разі буває значно менше т.к. вірус є нестійким до факторів навколишнього середовища і наявність будь-яких заходів, що дезінфікують, призводить до його смерті. . Грибкові захворювання – це група складних та глибоких мікозів. Тут можливе інфікування через інструментарій.

Тому, розклавши все по поличках, ми розуміємо, що просто «побризкати» інструмент це не ефективно, більше, це великий ризик. З метою профілактики захворювань, що передаються через кров, необхідно використовувати лише стерильний інструмент. При цьому вони повинні пройти повний цикл обробки: дезінфекції, передстерилізаційного очищення та стерилізації. Перші два етапи важливо шляхом занурення, а спосіб ось стерилізація залежить від вибору майстра, а точніше умов роботи. На мій погляд, надійним залишається хімічна стерилізація засобами, наприклад, «Вернедор Преміум» «Бланідас Актив» або сухожарошарова шафа.

       Ще раз звернемося за підтвердженням якості обробки із санітарними правилами:

в) інструменти для манікюру після використання необхідно дезінфікувати, механічно очищати, промивати проточною водою та стерилізувати;

е) змінні насадки для обладнання в косметологічних та педикюрних кабінетах після використання необхідно дезінфікувати, механічно очищати та стерилізувати;

 і) інструментарій для виконання татуажу та перманентного макіяжу, які повинні проводитися лише у косметологічних кабінетах, після використання необхідно дезінфікувати, промивати проточною водою, механічно очищати та стерилізувати.

 

3. Помилкове твердження «Ванночки після манікюру і педикюру можна мити побутовим миючим засобом»

 

Відлущений епідерміс, в якому є мікоз може викликати грибкові зараження. У цьому випадку це і ємності і ванни. У цій ситуації предмети із пластику повинні бути продезінфіковані, механічно очищені та простерилізовані. Рекомендують використовувати розчини для дезінфекції та стерилізації пластмасових виробів типу «Бланідас Актив» «Вернедор Плюс».

 

4. Хибне твердження «Використовувати побутові миючі засоби для дезінфекції або передстерилізаційного очищення інструменту».

 

 ДСПІН 2.2.2.022-99, положення 7.4 «Для дезінфекції приміщень та інструментарію дозволяється використання дезінфікуючих засобів, які мають позитивний висновок державної санітарно-гігієнічної експертизи, виключно відповідно до методичних вказівок щодо їх застосування. Відсоткове співвідношення та час експозиції встановлюються відповідно до інструкції щодо застосування даного препарату. Допускається застосування коштів, призначених для одночасної дезінфекції та стерилізації за наявності позитивного укладання державної санітарно-гігієнічної експертизи».

 

Професійні засоби полегшать процес обробки та дасть якісний результат для інструменту. Тому виключити непрофесійні миючі засоби з ужитку майстра.

 

5. Помилкове твердження «Однієї обробки рук достатньо для роботи з клієнтом»

 

 Звернемося до пункту нормативного документа 7.1, у якому йдеться про те, що перед процедурами з кожним новим відвідувачем майстер має вимити руки з милом, нігті мають бути чистими.

 

   Тут хотілося б відзначити деякі особливості. Потрібно розуміти, що від частого миття та інших факторів, з якими ми стикаємося щодня, ми отримуємо такі проблеми шкіри: - зневоднення гідроліпідної мантії (зневоднення, видалення олій зі шкіри та зміщення рН-рівня) - розчинення водозв'язуючих компонентів (природні зволожуючі фактори) ); - Набухання шкіри (проникнення шкідливих речовин, стає легшим). Ціла низка проблем, тому варто звернутися до давно знайомих нам антисептиків.

Антисептик – це речовина, яка запобігає зростанню кількості мікроорганізмів, особливо бактерій. Засіб обов'язково повинен мати реєстраційні документи, містити у складі, наприклад, і часто спирт. Професійні антисептики бувають різних фасувань, форм (рідина «Мікросепт», або гель «манорм гель»), складів та додаткові компоненти (молочну кислоту «Неосептин» або, пантенол «манорм» тощо), що в комплексі забезпечує захищеність і м'якість рук.

Важливим є кратність обробки рук: до роботи та після роботи з клієнтом! Це дозволить нам перервати самий ланцюжок інфекції. Тобто з чим клієнт прийшов, з тим і піде. І майстер так само не нагородить його нічим.

У 70% випадків саме руки є фактором передачі інфекції.

 

  Також потрібно звертати увагу на техніку обробки рук, оскільки на руках людини є критичних ні зони (кінчик пальця, великий палець, між пальцями). Без належної «гігієнічної техніки обробки рук» навіть найдорожча антисептика не дасть вам 100% гарантію.

 Сподіваюся, стаття до певної міри підняла найважливіші аспекти роботи майстра в салоні краси, і зробить красу ваших клієнтів безпечною!

За більш детальною інформацією звертайтесь до наших спеціалістів!

 

 

Матеріал підготувала: Січева Лідія.